Tarifele practicate de proprietarii pensiunilor din ţară şi gama largă de servicii pe care o pun ei la dispoziţia oaspeţilor se numără printre principalele elemente luate în calcul de români atunci când au de ales între cazarea la hotel şi cea la pensiune.
Astfel de unităţi de cazare sunt preferate, în general, de cei care merg în concediu alături de familie şi de grupurile mari de prieteni, având în vedere că, în acest caz, o pensiune sau o vilă pot fi închiriate integral, costurile fiind apoi împărţite.
Românii aleg, de asemenea, să se cazeze la pensiuni pentru că ofertele puse la dispoziţia lor sunt potrivite pentru toate buzunarele, iar pachetele de servicii sunt şi ele foarte variate. Astfel, turiştii pot alege un pachet care să includă sau nu, pe lângă tariful de cazare, şi micul dejun, se pot relaxa la spa sau pot să utilizeze facilităţile puse la dispoziţia lor de proprietarii pensiunilor pentru a practica sporturi de iarnă.
Un alt factor care îi poate face pe români să aleagă să se cazeze de Sărbători la o pensiune în locul unui hotel este şi "stresul cotidian din marile oraşe şi aglometaţia urbană tot mai apăsătoare" din care aceştia încearcă să evadeze, după cum a declarat pentru gândul Mircea Drăghici, consultant în domeniul turismului.
"Hotelul este văzut ca o activitate industrială care nu centrează atenţia pe client pentru a-i oferi un serviciu personalizat", ne-a explicat consultantul, dăugând că excepţie de la această regulă fac doar hotelurile boutique.
Preţul corect
Preţul corect pe care îl plătesc turiştii pentru serviciile de cazare de care beneficiază raportat la calitate şi la mediul natural deosebit în care îşi petrec concediul este unul dintre principalele avanataje ale cazării la pensiunile turistice din România, este de părere Drăghici.
Perioada vârfului de sezon, însă, face excepţie, deoarece