Scris de Ioana Costas - ARAD. Nu există arădean care să nu fi auzit despre cazul Trifa, aşa cum nu există arădean care să nu fi auzit că Florin Moldovan şi Ovidiu Răchită, „cunoscuţi în mediul interlop al judeţului Arad” (aşa cum se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorul Marian Gherman), care au fost condamnaţi la câte 18, respectiv 20 de ani de închisoare (sentinţa nu este definitivă).
În rândurile de mai jos ne-am propus să parcurgem acest caz pas cu pas, pe parcursul a mai multor episoade.
Şi începe cu ianuarie 2009, când Uţu Rohozneanu, Ioan Vivi Fizidean, fraţii Dragoman, precum şi alte persoane, considerate a fi executanţi ai ordinelor „Împăratului”, au fost arestate pentru fapte deoseobit de grave: tentativă de omor (săvârşită asupra unuia dintre inculpaţii din dosarul Trifa – Florin Moldovan), zeci de fapte de şantaj, ameninţare şi fapte săvârşite cu o violenţă ieşită din comun, după cum însuşi procurorul şef al DIICOT Arad le califica la acea dată.
După aproximativ şase luni de la arestarea preventivă a clanului Rohozneanu, alte persoane cunoscute ca având legături cu lumea interlopă au ajuns în faţa procurorului. Şi nu a oricărui procuror, ci a unuia venit de la Parchetul General, cel care a primit dosarul Trifa Traian spre rezolvare. Cazul morţii fiului fostului judecător Ioan Trifa a atârnat greu în ochii Justiţiei.
După moartea lui Traian Trifa, în mai 2004, poliţiştii, procurorii, medicii legişti şi criminaliştii nu au reuşit să-i prindă pe autori şi nici să furnizeze vreun suspect principal, dosarul rămânând cu autor necunoscut. În declaraţia dată după decesul lui Traian, fostul judecător Ioan Trifa a indicat şi motivele acestui eşec: ‘’Arăt de la bun început şi apreciez şi eu că în mod deliberat şi cu rea credinţă, anchetatorii nu au efectuat cercetări sub aspectul unei infracţiuni de omor, locul în care a fost descoper