Numele Tagetes vine de la zeul etrusc Tages, întruchipare a frumuseţii şi puterii. Originară din Mexic, planta a fost adusă în Europa în secolul al XVI-lea. Ajunsă şi în România, ea a fost adoptată rapid, atât pentru frumuseţea, cât şi pentru virtuţile ei terapeutice. Popular, crăiţelor li se mai spune Buzduci, Ţigănuşe şi Văzdoage
În perioada rece a anului, Crăiţele ocupă un loc de frunte pe rafturile farmaciei naturii. Planta este folosită ca leac popular încă din străvechime, deşi puterile i-au fost dovedite ştiinţific abia recent. Minune! Florile galben-portocalii, viu colorate, absorb din pământ şi depozitează în petale aurul şi cuprul - microelemente aşa de importante pentru funcţionarea organismului.
Tinereţe fără bătrâneţe
Condiţia obligatorie pentru o tinereţe veşnică şi o sănătate de fier este metabolismul bun şi ficatul sănătos, iar Crăiţele vesele tocmai asta fac, ne ajută să punem o bază trainică longevităţii. În medicina populară, sunt multe metode de folosire a preparatelor din această plantă:
Decoct de Crăiţe
Un litru de apă de izvor se aduce până la fierbere. Se introduc în apă 8 flori de mărime mare şi se ţin pe foc 3-4 minute. Se infuzează 15 minute. Lichidul se strecoară, iar peste flori se toarnă încă 600 ml de apă clocotită şi se ţine pe foc timp de 6 minute. Se amestecă primul lichid cu al doilea. Se beau câte 200 ml, dimineaţa şi seara, înainte de masă. Se fac două cure a câte 30 de zile, cu o pauză de 7 zile între ele.
Tinctură de Crăiţe
Se prepară dintr-un pahar de inflorescenţe tăiate mărunt, cu foarfeca, şi 500 ml de ţuică. Se lasă la macerat timp de 14 zile. Se beau câte 5 picături, de 4 ori pe zi, cu 50 ml de apă sau ceai din plante.
Ulei de Crăiţe
Metoda rapidă. Se toacă mărunt 100 g flori de Crăiţe (se poate şi în amestec