Cel puţin şase bănci din România au în portofoliul lor carduri de credit la care oferă perioade de graţie de până la două luni, inclusiv pentru retragerea de numerar
Perioada de graţie este, probabil, cel mai important avantaj pe care îl oferă un card de credit. În definiţia “de dicţionar”,perioada de graţie reprezintă intervalul calendaristic în care banca nu percepe dobândă pentru creditul folosit dacă, până la sfârşitul acestuia, clientul rambursează integral suma folosită plus taxe şi comisioane.
Analiştii de la Finzoom au realizat şi o contabilizare a celor mai bune oferte din acest punct de vedere. Astfel, cele mai lungi perioade fără dobândă sunt de găsit la cardurile de credit de la Banca Românească (61 de zile), CETELEM (60 de zile), BRD (60 de zile), CEC Bank (59 de zile) şi Marfin Bank (59 de zile). Cele mai multe bănci oferă acest beneficiu exclusiv pentru plata cu cardul direct în magazine. În cazul acestora, retragerea de numerar anulează posibilitatea folosirii perioadei de graţie, dobânzile curgând din momentul retragerii banilor.
Dar, arată cei de la Finzoom, sunt şi câteva care au extins acest avantaj şi asupra retragerilor de numerar (Marfin = 59 zile , ATE = 55 zile, BT = 55 zile, Carpatica = 55 zile, Citi = 54 zile, IntesaSanpaolo = 45 zile).
În cazul ambelor variante, clientul va plăti un comision de retragere de numerar destul de mare (mai mare ca cel aferent unui card de debit/salariu), motiv pentru care şi dobânda anuală efectivă (DAE) datorată băncii va fi mai mare comparativ cu cea plătită în cazul celor care plătesc cu cardul direct în magazine.
Cum se calculează perioada de graţie
Perioada de graţie se calculează plecând de la premiza că tranzacţiile se efectuează în prima zi a lunii. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Finzoom , 65,55% dintre posesorii de carduri, au ide