Oltchim Râmnicu Vâlcea va urma un plan de restructurare, desfăşurat pe o perioadă de şase luni, pe baza căruia se va încerca reluarea procesului de privatizare a combinatului, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, potrivit HotNews.ro.
Ministrul Economiei a precizat că optează pentru găsirea de soluţii în vederea finanţării, a reluării activităţilor şi a restructurării combinatului, astfel încât să-l pregătească pentru un nou proces de privatizare.
Licitaţia pentru privatizarea companiei Oltchim Râmnicu Vâlcea a avut loc în luna septembrie, însă procesul a eşuat după ce Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a venit cu banii promişi.
Potrivit ministrului, finanţarea Oltchim va fi făcută, în principal, de unele bănci creditoare ale combinatului, care deja au oferit finanţări pentru reînceperea activităţii. Chiţoiu susţine că Oltchim trebuie să funcţioneze la 65% din capacitatea totală de producţie pentru a obţine profit.
„Dacă funcţionează la o capacitate mai mică de 65%, atunci ea funcţionează în pierdere, iar pierderile respective trebuie suportate de undeva“, a afirmat Chiţoiu, potrivit HotNews.ro.
În plus, el mizează pe redeschiderea secţiilor care să ofere posibilitatea unei activităţi de 65% până la sosirea iernii, deoarece „instalaţiile de electroliză trebuiau schimbate şi mai trebuiau făcute investiţii între 8 şi 10 milioane de euro. Ori, era obligatoriu necesar să reluăm activitatea combinatului Oltchim înainte de venirea iernii şi producerea îngheţului“. În caz contrar, Oltchim nu va fi repornit decât peste un an şi jumătate, susţine ministrul Economiei.
Ajutorul financiar primit din partea a două bănci creditoare va fi folosit pentru „achiziţia de materii prime pentru deschiderea celor trei secţii“.
Aproximativ 400 de salariaţi ai Oltchim au protestat la începutul acestei săptămâni pentru că nu şi