Robotul NASA a analizat radiaţiile de pe Marte, oferind date din care rezultă faptul că astronauţii pot explora planeta. Nivelul radiaţiilor de pe Marte este similar celui înregistrat pe orbita joasă a Pământului.
Pe lângă căutarea semnelor care să demonstreze dacă planeta a fost cândva locuită, Curiosity are în agenda misiunii sale pe Marte şi studiul mediului înconjurător actual. Astfel, rover-ul a făcut primele măsurători efectuate vreodată pe suprafaţa altei planete. Conform datelor înregistrate, exploratorii vor putea păşi pe planeta roşie, pentru perioade limitate de timp, informează space.com.
„Absolut, astronauţii pot trăi în acest mediu”, a confirmat Don Hassler, de la Institutul de Cercetare din Boulder, Colorado (Southwest Research Institute), la conferinţa de presă de ieri, 15 noiembrie.
Curiosity a aterizat pe Marte într-un moment de presiune amtosferică foarte joasă, dar, pe măsură ce în emisfera sudică se instalează primăvara, dioxidul de carbon se vaporizează de pe suprafaţa enormă de gheaţă uscată a planetei, în atmosferă. Atmosfera densă a Pământului nu înregistrează activităţi similare la poli, dar pe Marte atmosfera are variaţii ale densităţii de până la 30%, de la un anotimp la altul.
În plus, măsurătorile făcute de Curiosity au arătat că radiaţiile variază cu trei până la cinci procente de la o zi la alta. Noaptea ar putea fi cel mai potrivit moment pentru explorări ale astronauţilor, pentru că atunci afmosfera marţiană este mai densă şi acţionează ca un scut împotriva radiaţiilor solare şi a celor venite din spaţiul interplanetar.