ANRE intenţionează să diminueze numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă
Propunerea ar putea fi înaintată Guvernului şi Comisiei Europene în luna ianuarie
Oficialii se tem de un eventual conflict "latent" cu consumatorii care n-ar mai putea plăti facturile majorate de schema de sprijin pentru regenerabile
De teama unui conflict cu consumatorii care n-ar mai putea plăti facturile din cauza preţurilor majorate în semn de sprijin faţă de energia regenerabilă, ANRE se gândeşte să reducă numărul certificatelor verzi acordate producătorilor, care oricum câştigă de două ori - o dată prin vânzarea energiei produse şi a doua oară prin vânzarea certificatelor verzi primite gratuit de la stat.
"Există riscul unui conflict latent între reglementările ANRE şi disponibilitatea consumatorului final de a plăti schema de sprijin pentru regenerabile", a declarat ieri, citat de Mediafax, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei.
La rândul său, Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a anunţat că Autoritatea va propune, în raportul privind piaţa de energie pe 2012, reducerea numărului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice şi în centralele pe biomasă, având în vedere că au scăzut costurile unor astfel de investiţii.
"A scăzut costul investiţiei pentru un MW în parcurile fotovoltaice, tehnologia este mai ieftină. Când s-a calculat numărul de certificate verzi pentru panourile solare s-a ţinut cont de vechile costuri de instalare. Costul tehnologiei a scăzut cam la jumătate, este o discuţie că de ce să plătim disproporţionat dacă nu e necesar? În raportul pentru anul 2011 am informat Guvernul şi Comisia Europeană şi credem că trebuie redusă schema de sprijin cu un certificat verde pe solar şi cu 0,3 certificate verzi pe biomasă. P