62% dintre parlamentarii din mandatul 2004-2008 candidează, în 9 decembrie, pentru un nou fotoliu, iar, dintre ei, numai 11% sunt femei, se arată într-o cercetare efectuată de Institutul pentru Politici Publice (IPP), remisă redacţiei.
Citeşte şiParlamentarii, luaţi la bani mărunţi de alegători. Vezi ce au făcut aleşii noştri patru ani
În lupta electorală s-au înscris 2457 de candidaţi, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC). Dintre ei, numai 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României: 315 mandate sunt pentru deputaţi, iar 137 sunt pentru senatori. Astfel, este vorba de cinci candidaţi pentru un loc de parlamentar.
Dintre ei, numai 13 sunt independenţi.Citeşte şiDrumul înfundat al candidaţilor independenţi către Parlament, în care se explică de ce sunt atât de puţini candidaţi independenţi în cursa pentru un loc în Parlament.
Citeşte şi VIDEO. Secretara lui Liviu Dragnea candidează pentru un post de deputat la Turnu Măgurele. Are 23 de ani şi a absolvit Facultatea de Limbi Moderne
Pe listele ARD, cei mai mulţi candidaţi noi
Partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidaţi au mai deţinut funcţii în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidaţi ce au mai deţinut mandate în Parlament (precizăm că în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează - 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 - PC şi 12 - UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează, se arată în cercetarea IPP.
Alianţa politică cu cel mai mare număr de candidaţi noi, ce nu au mai deţinut până acum funcţia de parlamentar, este Alianţa pentru o Românie Dreaptă (ARD), cu 78% candidaţi noi, în timp ce Alianţa USL are 57% candidaţi noi.
Migraţiile şi nomazii
41 de parlamentarii din actuala leg