Statele Unite şi-au exprimat, joi, dorinţa de a continua relaţia „constructivă" cu China, la conducerea căreia a fost ales un nou lider, într-un moment în care cele mai mari puteri mondiale rivalizează în ambiţii pentru regiunea Asia-Pacific, relatează AFP.
„Cred că am pus în aplicare mecanismele care ne permit să avem o relaţie productivă şi constructivă şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu noii lideri de la Beijing", a afirmat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Thomas Donilon, în cursul unui colocviu desfăşurat la Washington, potrivit Agerpres.
Xi Jinping îi succede lui Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist Chinez şi, prin urmare a Chinei, putere mondială autoritară în plină schimbare pe care acest cadru de partid va trebui să o reformeze şi să pună capăt corupţiei galopante ce o ameninţă.
"Am cooperat foarte bine cu precedenta echipă de lideri şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu noii lideri chinezi (...) Suntem angajaţi în edificarea unui parteneriat de cooperare cu China", a insistat adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.
Statele Unite şi China au numeroase dispute, în special în chestiuni economice, ale drepturilor omului şi în privinţa conflictului din Siria, dar şi puncte de vedere comune, cum ar fi în dosarul nuclear iranian.
"Căutăm să gestionăm dezacordurile şi concurenţa într-o manieră sănătoasă, şi nu provocatoare. Aceasta înseamnă să încurajăm Beijingul să-şi definească pe viitor interesele naţionale în funcţie de preocupările comunităţii internaţionale", a explicat Donilon.
Administraţia preşedintelui Barack Obama a făcut din regiunea Asia-Pacific piesa de rezistenţă, „pivotul diplomaţiei sale - după un deceniu de conflicte în Irak şi Afganistan - şi Statele Unite intenţionează să-şi sporească în această zonă capacitatea diplomatică şi militară.
@N