Aproape o treime dintre utilizatorii de computere conecteaza la terminale dispozitive de stocare USB infectate, se arata intr-un studiu efectuat de O+K Research, la cererea Kaspersky Lab.
Astfel, 32% dintre posesorii de calculatoare, laptopuri si telefoane au de-a face frecvent cu drivere Flash infectate, in ciuda faptului ca acestia sunt siguri ca terminalele sunt protejate.
In plus fata de amenintarile cibernetice, utilizatorii sunt ingrijorati cu privire la accesul neautorizat la datele lor personale si la informatiile stocate pe dispozitive. Potrivit cercetarii, aceasta problema afecteaza 14% dintre utilizatorii de computere si de laptopuri, 12% dintre posesorii de tablete si 10% dintre respondentii care utilizeaza smartphone-uri.
Studiul arata ca accesul la informatiile personale nu este cauzat intotdeauna de o infectie; vinovatul poate fi cu usurinta un coleg indiscret de la birou sau un simplu strain care gaseste intamplator dispozitivul pierdut. De aceea, cea mai eficienta masura de securitate este criptarea tuturor fisierelor cu informatii delicate.
O alta metoda relativ raspandita de a fura informatiile utilizatorilor este prin interceptarea retelelor wireless. In prezent, multe cafenele, restaurante si alte localuri publice dispun de asa zisele "hot-spot-uri" care rareori folosesc parole sau criptari. Aceste retele pot fi, astfel, folosite de oricine. In plus, interceptarea si verificarea traficului de pe retele este o sarcina relativ simpla pentru infractorii cibernetici.
Expertii O+K Research au aflat ca 46% dintre utilizatorii de smartphone-uri si 48% dintre posesorii de tablete folosesc retele publice nesecurizate. 29% dintre utilizatorii de laptopuri folosesc, de asemenea, Wi-Fi gratuit. De asemenea, mai mult de jumatate dintre respondenti utilizeaza aceste retele in fiecare zi sau cel putin de