Un singur angajat are grijă de 34.000 de găini. Cu numai doi angajaţi care au dreptul să intre în cele două hale de păsări, ferma de la Cauaceu produce zilnic peste 60.000 de ouă. Model de eficienţă, firma Simonzid lucrează, în total, cu doar 12 angajaţi.
"N-o să creadă nimeni, dar cel mai mult este de lucru cu hârtiile. Pentru fiecare lot de ouă se ţin separat nu mai puţin de 39 de registre", spune Francisc Şimon, patronul uneia dintre cele mai performante ferme de găini ouătoare din ţară.
După afaceri...
Înainte să investească în sectorul avicol, Francisc Şimon (foto) a făcut de toate. Pe vremea comunismului a fugit în Ungaria, unde a început ca muncitor pentru ca în final să urmeze cursuri de management. "Acolo, dacă munceai, puteai câştiga şi de trei ori salariul lunar, nu ca la noi", povesteşte bărbatul ajuns acum la 50 de ani.
După 1990 s-a întors acasă, în Biharia, şi cu banii câştigaţi a intrat în afaceri. "Cursurile de management mi-au prins bine. Întâi am făcut import-export, dar nu cu portbagajul, ca toată lumea, ci cu vagoanele", spune Feri, cum îi zic prietenii. În 1993 şi-a deschis prima brutărie lângă Biserica cu Lună, iar apoi a cumpărat încă una lângă stadionul FC Bihor. Acolo a şi făcut prima investiţie imobiliară, ridicând împreună cu un asociat Hotelul Eden, astăzi Toscana, din strada Ioan Cantacuzino. "Am lucrat pe şantier cot la cot cu muncitorii", zice bărbatul, care nu se fereşte de muncă.
Experienţa i-a prins bine. Când totul a fost gata, şi-a vândut partea sa din afacere şi a reinvestit în imobiliare. A construit cartierul Forvila din Paleu, a vândut cele 56 de case, iar după izbucnirea crizei imobiliare s-a reorientat încă o dată...
Găina mecanică
În prezent, firma Simonzid, botezată aşa pentru că fusese înfiinţată pentru construcţii, deţine la Cauaceu una din cele mai performante ferme avicole din ţ