Împărţirea banilor trimişi de Guvernul României pentru plata arieratelor acumulate de primăriile sucevene a consemnat un eveniment unic în istoria recentă a şedinţelor de Consiliul Judeţean. Consilierii prezenţi la şedinţa de ieri au votat în unanimitate alocarea celor 14 milioane de lei veniţi de la nivel central. Datoriile totale pe care primăriile din judeţul Suceava le aveau la această oră se ridică la 47 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că s-au plătit circa 27% din restanţele acumulate, o serie de facturi nefiind plătite încă din 2008-2009.
„Ce a fost azi în şedinţa de Consiliu Judeţean demonstrează că respectăm în mod egal localităţile şi nevoile comunităţilor locale. Noi suntem serioşi şi ne preocupăm să asigurăm resurse tuturor localităţilor, indiferent de culoarea politică. Este pentru prima dată când un Guvern dă bani pentru arierate. Vrem să aducem economia la suprafaţă pentru că, atâta timp cât primăriile vor avea datorii către firme, se va bloca sistemul”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava la finalul şedinţei.
Acesta a exemplificat cu cifre că nu s-a făcut nici o discriminare pe criterii politice, aducând în faţă situaţia de la Vatra Dornei.
„Dacă locuitorii din Vatra Dornei au fost condamnaţi la frig de Gheorghe Flutur în perioada când în fruntea primăriei se afla un liberal, acum lucrurile s-au inversat, iar un primar din partea PDL va primi 2,1 milioane de lei pentru plata furnizorilor, dintr-un total de opt milioane de lei cât însumează datoriile totale”, a precizat Cătălin Nechifor.
Pentru plata arieratelor Primăria Suceava a primit 660.000 de lei, la Câmpulung s-au direcţionat 100.000 de lei, Rădăuţiul va primi 220.000 de lei, Gura Humorului, 450.000 de lei, în timp de la Siret vor ajunge 360.000 de lei.
Mai trebuie menţionat că de la nivel central s-au alocat direct o serie de