Deşi confortul termic este mai mic, căldura în sistem centralizat costă mai mult decât cea asigurată de centrala pe gaz. Plasmele cu infraroşii sunt scumpe, dar facturile sunt mici
Studii ale companiilor producătoare de instalaţii de încălzire estimează că, în ultimul deceniu, un milion de apartamente din cele 2,5 milioane existente în România au fost debranşate. În general, s-au păstrat calorifere şi s-au montat centrale cu gaze. În ultimii ani însă, au apărut şi alte variante de încălzire mai sofisticate, care presupun renunţarea la calorifere.
Căldură prin pardoseală şi plasme cu infraroşii
Încălzirea prin podea cu energie electrică (pe sub parchet sau gresie) oferă un confort termic înalt, spun producătorii. Instalaţia se opreşte automat când s-a atins temperatura setată şi astfel scad cu 30% pierderile de căldură. Factura lunară pentru o locuinţă de 70 mp (două camere) este cuprinsă între 200 şi 350 de lei, sumă pe care o plătiţi şi dacă aveţi centrală pe gaz. „Montajul costă 20 de euro/mp la imobilele în construcţie şi 30 de euro/mp la cele finalizate”, spune Dana Rulea, reprezentant al firmei Amass.
Factura la căldură ne va arde la buzunare
O altă variantă de încălzire este cea cu plasme cu raze infraroşii. „Sunt panouri radiante cu suprafaţa de sticlă, foarte puternice. Consumul de energie este destul de mic- 150-200 de lei este factura lunară la un apartament cu două camere”, precizează Roxana Gabor, reprezentant al firmei Aleroma. În plus, plasmele au şi efect de „curăţare” a aerului. Dezavantajul este că aveţi nevoie de câte o plasmă în fiecare cameră, iar costul acesteia ajunge la 1.750 de lei.
Astfel de instalaţii care nu au nevoie de combustibil gazos sunt recomandate şi de fluctuaţiile de preţ la energie electrică vs gaz, de-a lungul anilor. Dacă în 1995 un metru cub de gaz era 40 lei, peste 15 ani a ajuns la 12.800 lei