Încă de la primii pași pe pământ maramureșean, Victor Ponta, premierul României și-a bătut joc de una din cele mai vechi tradiții românești. Însoțit de Crin Antonescu, Daniel Constantin și Radu Stroe, Victor Ponta a comparat întâmpinarea lor cu una ceaușistă.
Cum se cuvine în tradiția românească, orice invitat este primit cu pâine și sare. De data aceasta invitații liderilor USL Maramureș au sărit ca pe jar când au fost așteptați la aeroport cu pâine, sare și palincă. Încă de la coborârea din elicopter, premierul a strigat la liderii PSD că el nu este Ceaușescu. „Ce? Eu sunt Ceaușescu sau de ce ne primiți așa? Eu spun că ați făcut greșit. Lăsați primirile astea, mie nu-mi plac primirile astea. Uite doamna mi-e simpatică și gust. Dar dumneavoastră nu-mi sunteți simpatici dacă mă primiți așa ca pe Ceaușescu. Cine s-a ocupat de treaba asta. Vă e dor de vremurile alea?“, a spus Victor Ponta indignat de primirea organizată de liderii PSD Maramureș. Puțin mai retras și fără prea multe comentarii, Crin Antonescu nu a ieșit în evidență cu niciun fel de comentariu, alegând să guste din colac și să bea un pahar de palincă.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Ce spune tradiția
În tradiţia populară, pâinea este simbolul statorniciei, al omeniei. În străvechea tradiţie românească, oaspeţii sunt întâmpinaţi, în semn de bun venit, cu pâine şi sare. Simbol străvechi, sarea se regăseşte în fiecare casă, în diferite forme şi pentru diferite scopuri. În casele din aşezările urbane o găsim doar în bucătării. La sate, bulgărele de sare se găseşte în gospodăria fiecărui ţăran pentru animalele curţii şi pentru turme. Alături de pâine şi sare, tradiţia pune mereu şi un pahar de vin roşu sau un alt simbol al omeniei şi al ospitalităţii locale. Cu pâine, sare şi vin spune tradiţia că trebuie primit orice om care îţi trece pragul.