Acordarea unui imprumut bancar este conditionata, in ultimi ani, de trecerea solicitantului prin furcile caudine ale Biroului de Credit. Aceasta societate comerciala pe actiuni a devenit, in timp, o adevarata “sperietoare” pentru clientii din sistemul bancar, fiind binecunoscut faptul ca detine date confidentiale despre comportamentul de plata al solicitantului, respectiv daca si-a platit ratele la timp, daca are sume restante de achitat sau cat a intarziat cu platile la creditele anterioare.
Raportul despre istoricul de plata al unei persoane fizice poate bloca acordarea unui credit, cum se intampla frecvent, intrucat banca evalueaza capacitatea de plata a potentialului debitor si are posibilitatea de a nu-si asuma riscul unui imprumut neperformant. Din pacate, nu de putine ori, din exces de zel, functionarii bancari raporteaza la Biroul de Credit date false sau sume restante de ordinul a catorva lei, motiv pentru care pe lista neagra a imprumuturilor bancare ajung persoane cu un comportament de plata exemplar.
“Am avut surpriza ca o solicitare de credit facuta la o banca din oras sa-mi fie respinsa pe motiv ca numele meu apare in evidenta Biroului de Credit. Nu aveam cunostinta despre acest lucru, asa ca am cerut informatii detaliate despre acest refuz. Astfel am aflat ca, fara sa mi se fi comunicat, ultima banca de unde luasem un imprumut in urma cu cativa ani m-a raportat la Biroul de Credit pentru o restanta de 12 lei, care reprezenta comisionul administrarii contului meu! Procedura sesizarii Biroului de Credit asupra unei erori este destul de complicata, dureaza destul timp pana primesti un certificat de buna purtare, astfel ca am renuntat la ideea de a mai lua bani de la banca”, ne-a declarat Gheorghe Bica, din Timisoara.
In opinia sa, persoanele prejudiciate de functionarii bancari ar trebuie sa se adreseze instantelor de judecata, p