În timp ce potenţialii cumpărători sunt de părere că preţul porcilor în târguri este foarte mare, crescătorii se plâng că sunt nevoiţi să-i vândă pe nimic
Preţul porcilor în târgurile din judeţ sunt în creştere de la o săptămână la alta, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă. Preţul acestora a crescut cu câte un leu/kilogramul viu, de la 8 lei, în urmă cu două săptămâni, la 9 lei săptămâna trecută, ajungând în această săptămână la 10 lei/kg viu. Potenţialii cumpărători consideră că preţurile actuale sunt foarte ridicate, poate cele mai mari din ultimii ani. Pe de altă parte, crescătorii spun că preţurile sunt foarte mici, dacă se ţine cont de faptul că, din cauza furajelor mult mai scumpe, costurile pentru îngrăşarea porcilor au crescut substanţial. În această situaţie, sătmărenii nu se înghesuie să-şi cumpere porc de Crăciun, sperând că înainte de sărbătorile de iarnă preţul acestora va mai scădea. Alţi cumpărători arvunesc porcii încă de pe acum, unii la preţurile actuale, alţii la preţurile care vor fi atunci când Ghiţă va fi sacrificat, şi lasă un avans proprietarului. Ca noutate, începând din această toamnă proprietarii îşi pot vinde porcii în târgurile din judeţ fără nicio restricţie.
Preţurile cresc de la o săptămână la alta
Bazându-se pe faptul că mulţi sătmăreni vor dori să sacrifice un porc de sărbători, fermierii au ridicat preţurile de la o săptămână la alta. Astfel, dacă în urmă cu două săptămâni, în târgurile din judeţ preţul kilogramului la porc viu era de 8 lei, săptămâna trecută era de 9 lei, în timp ce în ultimele şapte zile preţul a ajuns la 10 lei/kg. Deocamdată sătmărenii nu s-au prea înghesuit să cumpere porci la astfel de preţuri sperând că cu două-trei zile înainte de Crăciun vor mai scădea.
Crescătorii spun că preţurile sunt chiar prea mici dacă se ţine cont de costurile crescute pentru îngrăşarea unui por