Potasiul este un mineral extrem de important pentru buna functionare a inimii, a rinichilor, a sistemului muscular si a sistemului nervos.
Medicii spun ca dieta de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii.
Lipsa de potasiu din organism duce la oboseala, crampe musculare, slabiciune musculara, reflexe lente, piele uscata, batai neregulate ale inimii. Transpiratia excesiva, diureticele si laxativele, dar si consumul mare de sare pot genera pierderea de potasiu cu toate inconvenientele care decurg.
Potasiul poate fi procurat de organism din surse naturale precum fructe si legume, cereale integrale, peste, carne, oua.
In topul celor mai bogate fructe in potasiu bananele sunt primele, o suta de grame de banane continand 357 mg de potasiu. Urmeaza apoi pepenele galben, cu 350 mg de potasiu la suta de grame, kiwi, caise si mure cu 300 mg fiecare.
Daca vrei sa te bucuri de toata cantitatea de potasiu pe care o au in continutul lor trebuie sa stii ca cele mai bune sunt fructele proaspete, ca atare, neprelucrate.
Dintre legume, sfecla este cea mai bogata in potasiu, o suta de grame de sfecla continand 325 mg de potasiu. Sfecla rosie poate fi consumata in stare proaspata, in salate, sau sub forma de suc. Evita amestecul cu alte fructe sau legume. De un real folos pentru organism, mai ales acum, in sezonul rece, este si borsul de sfecla, preparat in casa.
Cartofii dulci contin si ei o cantitate suficienta de potasiu, cam 575 mg la suta de grame. Spanacul crud, care se poate consuma sub forma de salata in amestec cu alte verdeturi, contine, de asemenea, o cantitate mare de potasiu, 558 mg la suta de grame.
La fel morcovii, varza, conopida, consuma