Pe Facebook sau pe Twitter există şi vieţi mincinoase. Indivizi cu o existenţă anostă în lumea reală îşi creează în lumea virtuală o biografie interesantă, plină de aventuri, excursii exotice şi întâmplări deosebite, însă toate fictive.
Nu vorbim despre conturi false de Facebook, ci de vieţi false etalate pe Facebook. Mai exact, despre acele persoane care, complexate de banalitatea existenţei lor, îşi inventează o viaţă nouă, pe care o expun prietenilor din mediul virtual, prin intermediul reţelelor de socializare. Portretul robot al unei astfel de persoane, aşa cum a fost el conturat de psihologi, este următorul: vârsta peste 35 de ani, de cele mai multe ori femeie, şomer sau angajat ca simplu funcţionar, necăsătorit şi neimplicat într-o relaţie amoroasă, fără copii, fără perspective apropiate şi concrete. „Aceşti oameni sunt nemulţumiţi de viaţa lor şi încearcă ca, măcar în lumea virtuală, să fie ceea ce au visat – un Făt-Frumos sau o Ileană Cosânzeană“, spune psihologul Bogdan Lucaciu, din Bucureşti.
O existenţă paralelă virtuală nu este uşor de creat, e nevoie de imaginaţie şi de inteligenţă pentru a nu fi depistat de ceilalţi utilizatori. Cei mai buni reuşesc să păcălească multă lume, riscând, totuşi, să-şi piardă toţi prietenii din online în cazul în care ar fi descoperiţi. Minciuna este, însă, greu de tolerat, motiv pentru care site-ul wikihow.com a alcătuit o listă cu indicii care pot conduce la ipoteza că un anume utilizator din lista comună de prieteni fabulează despre el însuşi pentru a creşte artificial în ochii celorlalţi.
1. Poza de profil este prelucrată. Unul dintre trucurile cel mai des folosite de „falsificatori“ este să folosească o fotografie modificată în Photoshop, astfel încât defectele fizice să fie estompate. În situaţiile în care nici Photoshop-ul nu poate face minuni, personajul va posta o imagine în gros-plan înfăţişând ac