Prajitura cu morcov
Morcovul, leguma radacinoasa originara din Asia, are un continut bogat in vitamina A, beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si fibre. Consumat cu regularitate, morcovul mentine sanatatea organismului si in special cea a ochilor, a pielii si parului, si a oaselor datorita continutului de vitamina K.
Datorita gustului si aromei deosebite, morcovul se foloseste la mancarea gatita, ciorbe, supe, tocanita, in salata de cruditati sau sub forma de suc, simplu ori in combinatie cu alte legume, cand vrem o bautura energizanta. In salata, morcovul se "asorteaza" excelent cu varza cruda sau in cea de cartofi.
Din morcov insa, se poate face si un desert-medicament gustos, recomandat atat copiilor cat si adultilor care, chiar daca este post isi doresc ceva dulce pe masa macar in weekend.
Ca sa prepari prajitura de morcovi, ai nevoie de parti egale: cate o cana de morcov ras prin razatoarea mica, o cana de ulei, o cana de zahar; apoi, un praf de copt stins cu otet si faina cat cuprinde. Pentru o prajitura mai bogata se poate folosi o cana de 350 sau 400 de grame.
Se face un aluat moale, care se ia cu mana si se aseaza in tava de friptura care e de preferat celei patrate, de aragaz. Tava se unge cu ulei sau margarina peste care se presara putina faina sau se foloseste hartie de copt.
Compozitia se aranjeaza in tava cu mana. Peste aceasta se intinde o pelicula subtire de gem (exclus dulceata!) peste care se presara nuca data prin masina sau taiata ori alune zdrobite. Se coace la foc potrivit in cuptorul preincalzitl. Pofta buna!
Prajitura de curmale
Curmalele, adevarate bombe energetice, datorita compozitiei bogate in minerale si vitamine, sunt niste fructe mici, foarte dulci care la noi, de regula, ajung uscate, pentru ca asa se pastreaza mai bine, si mai rar proaspete