IAŞI. Teodor Baconschi a iniţiat sâmbătă după-amiază o dezbatere pe tema potenţialului economic al educaţiei ieşene, semnând totodată un angajament în cinci puncte.
Discuţiile au avut la Casa Cărţii din Iaşi, în prezenţa câtorva zeci de dascăli şi cercetători.
„Există o vagă legătură între universităţi, cercetare şi piaţa locală a muncii. La Iaşi, sunt 11.500 angajaţi în educaţie, o resursă insuficient valorizată”, a spus Teodor Baconschi, candidat ARD la Senat pe colegiul Copou-Centru-Dacia.
Baconschi a semnat un angajament în cinci puncte, care prevede printre altele construirea unui centru de cercetare software şi hardware, o casă de cercetare pentru inventică ieşeană şi un centru pentru olimpicii naţionali şi internaţionali.
„Cea mai bună şcoală de inventică din România este la Iaşi. Cei 40 de inventatori ar trebui să aibă o casă a inventicii ieşene. Mă bucur că la această întâlnire este prezent şi inventatorul Constantin Antohi, cel care are 70 de brevete de invenţie”, a spus Baconschi.
La rândul său, inventatorul Constantin Antohi a afirmat că au existat tot felul de obstacole pentru implementarea invenţiilor, arătându-se deranjat de lipsa sprijinului autorităţilor ieşene.
„Sprijin nu am primit de la nimeni. Avem 500 de brevete la sertar privind tehnologii şi aparate de performanţă. Ar trebui să le promovăm. Dacă am valorifica tezaurul de inteligenţă am fi cel mai bogat oraş din România”, a spus Antohi.
Prezent la discuţii, Alexandru Lăzescu, preşedinte al GDS Iaşi, a afirmat că în ultimii 10-12 ani, Iaşul nu a avut o strategie de dezvoltare serioasă, el adăugând că foarte puţin s-a discutat despre educaţie, cea mai mare industrie a Iaşului.
„Autorităţile nu s-au concentrat pe această zonă, deşi mulţi dintre cei aleşi provin din sistemul educaţional. Nu a existat o viziune. În prezent există o confuzie imensă. Un par