Rachete cu rază mai lungă, mult mai puternice, aflate în mâinile unor palestinieni mult mai radicali, sosirea în Gaza și în Sinai a unor grupări militare din Africa de Nord, care pun presiune pe Hamas să lupte mai mult și mai dur și accentuarea pozițiilor anti-israeliene din regiune trasează un cadru cu totul nou pentru un conflict vechi.
Faptul că palestinienii au lansat ieri rachete foarte aproape de orașele Tel Aviv și Ierusalim marchează un punct de cotitură în tensiunile din ultima săptămână. Momentul a coincis și cu o vizită oficială a premierului egiptean în Gaza, pentru care se negociaze un scrut armistițiu. Nu numai că nu a fost respectat, ci atacurile s-au intensificat. Azi-noapte, alți patru palestinieni au murit în urma raidurilor aeriene ale Israelului. Numărul total al victimelor a crescut astfel la 28, dintre care trei israelieni.
Atacurile de săptămâna trecută reprezintă însă o intensificare majoră a conflictului. În 2009, după ce invazia israelienilor a determinat retragerea Hamas și după moartea a 1.400 de oameni, 200 de rachete au lovit Israelul. Ritmul s-a menținut în 2010, însă anul trecut numărul rachetelor lansate de palestinieni a crescut la 600. De la începutul acestui an, palestinienii au lansat peste 900 de rachete din Gaza – dintre care mai bine de 200 doar în ultima săptămână.
Actualul conflict din Fâșia Gaza, evocator din multe puncte de vedere cu atât de multe alte lupte din trecut, pare însă că reprezintă o etapă cu totul nouă, notează ”The New York Times”.
O strategie bazată pe acceptarea durerilor din trecut
Orientul Mijlociu al anului 2012 nu mai este același cu cel din 2008, ultimul an în care Israelul a mobilizat o invazie militară pentru a reduce amenințarea rachetelor din Gaza. Mulți analiști și diplomați din afara Israelului spun că țara are nevoie de o cu totul altă abordare față d