Dintr-o anchetă realizată pe tema comportamentului comercial al francezilor în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă rezultă că aceştia, pe timp de criză, optează pentru cadouri utile. Iar pe primul loc în ierarhie se situează cărţile. Anul trecut, ciocolata era pe primul loc în materie de intenţii de cumpărare pentru cadourile oferite cu ocazia Crăciunului. Anul acesta însă cărţile ocupă locul întâi, ciocolata a trecut pe locul al doilea, iar pe locul trei se situează produsele cosmetice.
Interesul pentru cărţi este amplificat la fiecare sfârşit de an şi de maratonul premiilor literare, extrem de importante pentru sectorul editorial. Dacă ar fi să compar peisajul editorial din România cu cel din Franţa aş spune că în România sunt prea puţine premii iar în Franţa prea multe.
În fiecare an, balul acestor recompense este deschis în Franţa de Academia franceză care acordă un premiu pentru roman. Anul acesta câştigătorul este tânărul scriitor elveţian Joël Dicker, în vârstă de 27 de ani, autorul unui roman intitulat "Adevărul asupra afacerii Harry Quebert”. Ar fi vorba, după cum spun criticii care l-au citit, de un "thriller” de tip american care se parcurge cu sufletul la gură şi care ar conţine şi ceva meditaţii asupra literaturii... Momentul culminant al "balului” evocat mai sus a fost însă acordarea premiului Goncourt, pe 7 noiembrie. El i-a revenit, pe anul 2012, lui Jérôme Ferrari, pentru un roman intitulat "Predică despre căderea Romei”, roman a cărui acţiune se derulează în Corsica, tonul naraţiunii fiind mai degrabă pesimist, dacă ar fi să-i credem pe critici.
Nu este întâmplător multe dintre premiile literare sunt decernate în perioada care precede Crăciunul şi sărbătorile de iarnă, pentru că pe ansamblul unui an lunile noiembrie şi decembrie înregistrează cele mai multe vânzări de cărţi. Pentru Franţa există şi date prec