În Gorj, de-a lungul secolelor, au fost ridicate nenumărate biserici și mănăstiri, lăcașuri sfinte unde credincioșii merg pentru a-și găsi liniștea și a fi mai aproape de Dumnezeu. La sfârșitul acestei săptămâni, vă propunem un scurt pelerinaj la Mănăstirea Logrești.
Mănăstirea Logrești este un locaș de cult ortodox, situat în comuna cu același nume. De la Târgu-Jiu la Logrești sunt de parcurs doar 31 de kilometri, iar distanța între Logrești și Râmnicu-Vâlcea este de 57 de kilometri. Prima așezare monahală din acest loc a luat ființă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar actuala biserică a mănăstirii a fost zidită în 1769. Cea mai veche icoană din sfânta biserică datează din 1812. Obștea de maici care însuflețește astăzi mănăstirea adună aproximativ 20 de măicuțe. „Mănăstirea Logrești a fost construită în 1718, sub forma unei bisericuțe mici de lemn, închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Schitul Logrești s-a zidit din cărămidă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de către familiile craiovene Pandia Obedeanu și Oteteleșanu, sprijinite de preotul Ion Tăndălescu, din satul Frunza. Pictura interioară a bisericii este făcută în ulei, în stil brâncovenesc”, se spune în documentele bisericești. Frumusețea locurilor în care este așezată mănăstirea umple sufletele vizitatorilor de liniște, de o dorință de a mai rămâne aici, de a asculta susurul apei și murmurul păsărilor.
Viață monahală întreruptă
Viaţa monahală a fost întreruptă în repetate rânduri din cauza secularizării averilor mănăstireşti şi celor două războaie mondiale. Abia în 1940, obştea a fost reînfiinţată la iniţiativa mitropolitului Olteniei, Nifon Criveanul. Tot în acest an, biserica mănăstirii a fost resfinţită şi aşezată sub patronajul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost din nou închisă. S-a reînfiinţat abia