Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (133)
Cu oameni foarte puţini, s-au ţinut ruşii în respect. Nici un soldat german n-a stat în tranşee; au fost toţi şi tot timpul cantonaţi. Posturi de veghe, ce se schimbau din ceas în ceas, dau alarma când inamicul încerca să atace. Dacă atacul era slab, nemţii săreau şi-l respingeau; dacă forţele sovietice se prezentau mai compacte, nemţii se retrăgeau cu câţiva kilometri şi ruşii se poticneau de greutăţile vremii şi ale drumurilor... S-a întâmplat — chiar în Crimeea — de mai multe ori, ca frigul să fie atât de intens, încât armele nu pocneau; îngheţase uleiul cu care erau unse! Zănescu povesteşte un incident petrecut în Crimeea, care a contribuit la crearea reputaţiei soldatului român de specialist al baionetei. Pornite să oprească un atac rusesc, forţe germane şi româneşti, ajunse la contact cu inamicul au început să tragă — dar armele lor n-au luat foc. N-au luat nici ale ruşilor... Atunci au început să se înjure, de o parte şi de alta şi să se someze să se predea! Văzând că armele nu iau foc, un ţigan a strigat din rândurile româneşti: "La baionetă!" Şi s-au luat toţi după el. Ruşii s-au predat imediat, şi astfel s-a creat legenda "baionetei române"!
Frigul a fost atât de îngrozitor astă iarnă, încât soldaţii în marş trebuiau să-şi frece încontinuu ochii, căci li se lipeau pleoapele prin îngheţ ... Dar toate aceste suferinţe au fost uitate, şi avântul oamenilor a rămas neştirbit... Admirabili băieţi, demni de toată recunoştinţa noastră!
_____
Gh. Brătianu a fost ales membru al Academiei Române în locul lui Iorga... Băiat bun şi bine crescut, a scris şi câteva plachete istorice, onorabilă garnitură la numele său. Putea Academia să aleagă mai prost. S-a conformat încă o dată vechilor sale tradiţii... Un om smerit în locul fenomenalului agitat care şi-a răscumpărat toate păcatele prin moart