Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că încrederea în propriile instincte este benefică, având în vedere că deciziile luate pe baza lor se dovedesc a fi corecte în 90% din cazuri. Secole de studii asupra modului în care instinctul şi intelectul sunt implicate in luarea deciziilor au stat la baza acestor concluzii.
Voluntarii vin cadrul celui mai nou studiu în acest sens au avut la dispoziţie două variante. Conform alegerilor făcute, din cercetare a rezultat că cele luate instinctiv s-au dovedit corecte în marea majoritate, informează dailymail.co.uk.
Chiar şi la nivel intuitiv, o parte importantă din procesul de luare a unor decizii constă în conceptul de "integrare a valorii" - luarea în considerare a punctelor puternice şi a punctelor slabe ale fiecărei opţiuni.
"Studiul demonstrează că oamenii deţin o capacitate remarcabilă de a integra valoarea atunci când fac acest lucru în mod intuitiv, ceea ce ne face să credem în posibilitatea ca encefalul uman să aibă un sistem specializat în obţinerea unor valori medii. Acesta ar putea fi sistemul operaţional pe baza căruia este construit procesul de luare a unor decizii comune", a explicat profesorul Usher.
Pentru a descifra detaliile acestui sistem, profesorul Usher a conceput un experiment în cadrul căruia participanţii au fost supuşi unui proces controlat de luare a deciziilor.
Pe ecranul unui computer, participanţii au urmărit secvenţe de perechi de numere, prezentate într-o succesiune rapidă. Toate numerele care apăreau în partea dreaptă a ecranului şi toate cele din partea stângă erau considerate un grup. Fiecare grup reprezenta beneficiile unor companii listate la bursă.
Participanţii au fost invitaţi să aleagă grupul - din cele două - cu cea mai mare medie.
Întrucât numerele se schimbau atât de repede pe ecran - două până la patru perechi în fiecare secundă -, participanţ