Mihai Tecău, preşedintele Omniasig, vorbeşte într-un interviu pentru Capital despre riscurile imense la care sunt expuşi românii în caz de dezastru. Numărul poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor a crescut enorm însă priceperea companiilor în administrarea riscurilor specifice rămâne, din păcate, la un nivel foarte redus.
“Numărul poliţelor de asigurare împotriva dezstrelor a crescut în ultimii ani însă know-how pe partea de administrare a daunelor din catastrofe naturale din păcate nu prea există la momentul de faţă în România”, spune, într-un amplu interviu pentru Capital, Mihail Tecău, şeful Omniasig, cea mai mare companie de asigurări din România după primele şase luni ale lui 2012. Potrivit acestuia, un cutremur major va avea loc în România mai devreme sau mai târziu, situaţie în care unele companiii de asigurare ar putea fi prinse descoperite. “Mai devreme sau mai târziu o catastrofă va avea loc. Nu vom putea evita acest lucru. Riscul există la momentul de faţă, este aproape de noi şi sper să poată fi administrat .”, a spus Tecău.
Pagubele s-ar ridica la nivelul a miliarde de euro, bani pe care societăţile de asigurare din România nu îi deţin în propriile vistierii. În aceste condiţii,nivelul primelor pe care fiecare companie în parte îl cedează în reasigurare este extrem de important.
Cum şi cât se protejează societăţile de asigurare
Totuşi, după cum a mai arătat Capital, în România există societăţi de asigurare care apelează foarte puţin la această formă de protecţie. “Ştiţi foarte bine că la cutremurul din 77 au fost pagube de cel puţin 3 miliarde de dolari. Numărul de poliţe pe fiecare societate în parte îl ştiţi, multiplicaţi cu dauna medie şi vedeţi expunerea care există. Proporţia de distrugere în caz de cutremur, chiar şi în cel mai fericit scenariu, este imensă. Dacă banii respectivi îi găseşti