Respiraţia grea şi oboseala persistentă pot anunţa o afecţiune pulmonară gravă, avertizează medicii.
În România există peste un milion de persoane care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), cunoscută popular şi sub numele de „boala fumătorului". „La ora actuală, un român din zece cu vârste de peste 40 de ani face BPOC, a arătat ancheta naţională pe care a desfăşurat-o
Societatea Română de Pneumologie (SRP), în colaborare cu Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate", spune profesorul doctor Florin Mihălţan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta", din Bucureşti şi preşedinte al SRP.
Simptomele sunt trecute cu vederea
Mai puţin de 30% din cei care au boala pulmonară sunt depistaţi şi trataţi corespunzător, semnalează prof. dr. Mihălţan. De cele mai multe ori, simptomele „bolii fumătorului" sunt considerate manifestări normale cauzate de fumat şi de înaintarea în vârstă.
Mulţi fumători tuşesc, iar această tuse a fumătorului, care apare mai ales dimineaţa, este trecută cu vederea, de cele mai multe ori, ca o reacţie normală din partea organismului. „În multe cazuri, şi medicii de familie trec cu uşurinţă peste manifestări cum sunt tusea şi respiraţia greoaie, atâta vreme cât proba de suflat (n. r. - examinarea cu stetoscopul) şi radiografia pulmonară sunt normale", spune cu părere de rău prof. dr. Mihălţan.
Bolnavii obosesc aparent fără motiv
Însă o mare parte din bolnavi nici măcar nu tuşesc. Mihaela Ghiocel (59 de ani), din Bucureşti, a ajuns la medic pentru că, pur şi simplu, simţea că nu mai respiră bine. „Aveam senzaţia că nu respir cum trebuie şi oboseam foarte rău, nu neapărat la mers în urcuş, ci şi la mersul normal. La început, am crezut că este vorba despre o răceală şi am stat aşa o lună, timp în care mă sufocam inclusiv noaptea", povesteşte Mihaela Ghiocel, fostă fumătoare. Cu toate că n