Gigantul de căutare a lansat un experiment spectaculos: harta 3D cu care utilizatorii pot naviga printre 100.000 de stele. Singurul instrument de care au nevoie internauţii pentru a ajunge în cosmos cu Google este browser-ul Chrome.
„Argonauţii” digitali pornesc în călătoria printre stele cu un film de prezentare din partea „ghidului turistic” Google. Se pot apropia de Soare sau, dimpotrivă, pot să se îndepărteze de Pământ şi de Galaxie, în funcţie de cum focalizează şi rotesc imaginea. Cel mai rapid tur al Căii Lactee se poate realiza dintr-o apăsare de mouse.
Experimentul propus de Google utlizatorilor browser-ului său nu este doar impresionant vizual, ci şi informativ. Numele celor mai proeminente stele vor apărea pe hartăcând utilizatorii focalizează imaginea în preajma lor. Mai multe informaţii (de pe Wikipedia) despre fiecare stea sunt disponibile cu un click pe corpul ceresc respectiv, precum şi o versiune digitală a aspectului acestuia.
Experimentul Google are şi fundal sonor, furnizat de Sam Hulick, cel care a compus muzica pentru jocul „Mass Effect”. Pe lângă latura educativă, harta tridimensională conţine „dovezi vizuale ale faptului că suntem creaturi minuscule pe mica noastră planetă, orbitând în jurul unei stele, într-un sistem solar vast”, scrie theage.com.au.
Click pe imagini pentru fotogalerie:
„Pe măsură ce exploraţi acest experiment, sperăm să ne împărtăşiţi admiraţia pentru vastitatea galaxiei”, a scris Aaron Koblin de la Google’s Creative Lab, pe blogul său.
Harta a fost creată de echipa Google Data, folosind imagini şi date din surse variate, inslusiv de la NASA şi de la Agenţia Spaţială Europeană.