Se spune că top zece cele mai "hard" derbyuri din lume, Steaua Roşie- Partizan Belgrad îşi găseşte loc în primele cinci. Atât de mare este rivalitatea dintre cele două formaţii, iar sârbii împing pasiunea adesea dincolo de orice graniţă.
La Belgrad diseară e iar război. Liderul Partizan calcă pe terenul Stelei. Diferenţa dintre cele două echipe este de opt puncte, dar asta are prea puţină importanţă în faţa rivalităţii. Pentru a înţelege de ce e atât de mare ura dintre cele două echipe trebuie să ne întoarcem în anul 1945. Al doilea război mondial era terminat, iar oamenii căutau să uite de ororile ciocnirilor armate. Un grup de studenţi înfiinţează o echipă de fotbal în Belgrad, iar peste numai câteva luni, armata, mai precis partizanii iugoslavi ai lui Tito, reacţionează în acelaşi mod. Aşa s-a născut rivalitatea dintre Steaua Roşie şi Partizan, un duel care peste ani avea să rupă orice barieră a sportivităţii. În timp ce Tito se transforma într-un personaj tot mai antipatic în Iugoslavia, rivalitatea dintre cele cluburi devenea tot mai feroce.
Eterna confruntare
Precum în România, la Steaua-Dinamo, duelul dintre cele două echipe este supranumit "eternul derby", în sârbeşte "Veciti Derbi". Primul meci dintre cele două echipe a avut loc în 1947, cu an mai devreme decât primul Dinamo-Steaua, iar Steaua Roşie s-a impus cu 4-3. Totuşi, dacă derbyul românesc vi se pare intens, multiplicaţi totul de mai multe ori şi veţi înţelge cam ce înseamnă pentru sârbi derbyul lor.
"Maracana" şi "Templul Fotbalului", sau "Scrumiera" şi "Groapa"
Partizanii şi-au făcut primii un stadion propriu, în 1949 şi l-au numit "JNA", adică iniţialele de la "Armata Partizanilor Iugoslavi". Steaua Roşie a reuşit abia în 1963 să-şi ridice o arenă, însă a făcut-o la un alt nivel. Nu degeaba stadionul Steaua Roşie era cunoscut ca "Maracana", după numele celebrei arene br