Podul istoric care face legatura intre Romania si Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmatiei, va purta numele academicianului Mihai Pop, folclorist si etnolog, renumit cercetator al culturilor din sud-estul Europei. Propunerea a fost facuta de catre reprezentantii Asociatiei Culturale ”Dacia” din Ucraina si a fost insusita de autoritatile din municipiul de pe malul Tisei. Ceremonia de atribuire a numelui podului istoric va avea loc duminica, 18 noiembrie, la ora 13.00, in Punctul de trecere a frontierei Sighet – Solotvino.
Initiatorii proiectului au facut primele demersuri in acest sens in urma cu cinci ani, in cadrul unui simpozion international in care a fost omagiat academicianul Mihai Pop. Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia ”Dacia” a transmis mai multe scrisori autoritatilor romane si ucrainene, iar zilele trecute au reusit sa isi vada dorinta implinita. Decizia oficiala cu privire la atribuirea numelui a fost luata intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local Sighetu Marmatiei , desfasurata ieri, 16 noiembrie.
Profesorul academician Mihai Pop s-a nascut la 18 noiembrie 1907, in satul Glod , comuna Stramtura, el petrecandu-si o buna parte a copilariei si adolescentei la Apsa de Jos, unde tatal sau a fost preot greco-catolic. Student si adept al orientarilor stiintifice ale creatorului de scoala folcloristica Ovid Densusianu, Mihai Pop a obtinut licenta in litere cu o teza elaborata sub indrumarea acestuia (1929).
A urmat studii de specialitate la Universitatile din Praga, Bonn, Varsovia, Cracovia, Bratislava, devenind doctor in filologie, cu teza “Cuvinte compuse de origine veche slava bisericeasca in vechea limba romana scrisa (in limba ceha)”, in 1963, docent in stiintele filologice, al Universitatii din Bucuresti. Mihai Pop (1907 – 2000) a sprijinit toate manifestarile care au avut ca s