Postul se ţine de mii de ani. Pentru curăţirea spiritului şi a trupului. Şi de milenii, în fiecare an, omul încearcă o apropiere de Dumnezeu. De fiecare dată, în speranţa că va reuşi să răscumpere măcar unele dintre greşelile sale. Postul Crăciunului, după cum ne spun bătrânii, este un post al bucuriei, căci răsplata noastră, la capătul celor 40 de zile, va fi aceea a renaşterii întru Naşterea Domnului.
Semnificaţiile postului
Cuvântul „post” semnifică absenţa voluntară, parţială sau totală de hrană, absenţă ce are în general limite variabile. El este practicat din cele mai vechi timpuri pentru recăpătarea sănătăţii, pentru menţinerea tinereţii şi pentru iluminarea spirituală.
Marii conducători spirituali au avut o deosebită încredere în puterea postului de a îmbunătăţi nu numai starea fizică, ci şi puterea mentală. Pitagora cerea ucenicilor săi să postească 40 de zile înainte de a fi iniţiaţi, susţinând că minţile lor puteau fi purificate şi limpezite numai prin post, pentru a putea înţelege învăţăturile legate de secretele vieţii.
De asemenea, în oraşul Alexandria din Egipt, considerat pe vremuri unul dintre centrele educaţionale ale lumii, ucenicii trebuia să postească 40 zile înainte de a studia cu maestrul lor. Postul de 40 de zile al lui Iisus reprezintă un real exemplu, care trebuie urmat. Postul religios al Crăciunului este practicat de mii de ani şi face parte integrantă din viaţa creştinului.
Postul în tradiţia creştină
În tradiţia creştină, postul Crăciunului ne purifică sufleteşte şi trupeşte, ne întăreşte organismul, fiind astfel pregătiţi pentru perioada de iarnă. În timpul postului, nu se consumă alimente de origine animală (carne, ouă, lactate), alimente ce determină existenţa multor toxine în organism. Postul reprezintă o excelentă detoxificare a organismului, ne face să ne simţim mai bine, ne întăreşte sănătatea.