Creșterea economică a României pe 2012 va fi de 1%, potrivit analizei macroeconomice a grupului Coface. Acesta a confirmat nivelul situat între scenariul ceva mai conservator al FMI ( 0,9%) și cel optimist (1,2%) utilizat de Guvern la rectificarea bugetară. Totodată, ratingul de țară a fost menținut la clasa de risc ”B”, ceea ce înseamnă că mediul economic a traversat fără consecințe majore perioada de turbulențe politice.
Concluziile Coface includ păstrarea unui volum preponderent al pieței domestice, menținerea rezervei valutare la un nivel semnificativ și stabilizarea gradului de îndatorare publică mult sub media UE.
Riscurile identificate se referă la politicile economice guvernamentale prociclice, gradul de îndatorare relativ ridicat al sectorului privat, instabilitatea politică și lipsa de predictibilitate fiscală.
Pentru referință, menționăm că aceeași agenție de analiză economică a estimat pentru alte țări: un avans economic de 0,4% pentru Bulgaria; de 2,5% Lituania; de 2,8% Polonia şi Turcia; de 2,9% Slovacia; de 4,5% Letonia. Pentru Ungaria ar urma să se consemneze o scădere economică de 1,6%, iar pentru Cehia o scădere de 1,3%.
De precizat că în topul țărilor membre ale UE privind creșterea economică pe primul semestru al anului în curs, România s-a situat imediat după podiumul ocupat, în ordine, de Suedia, Letonia şi Slovacia. Asta în contextul în care Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în trimestrul al doilea de 0,2% și a intrat în domeniul negativ, după stagnarea din primul trimestru.
Perspectivele de utilizare a exporturilor românești drept motor de dezvoltare au devenit tot mai slabe, odată cu confirmarea trendului descendent observat la sfârșitul anului anterior de Italia, al doilea partener comercial al țării noastre, cu stagnarea economiei franceze, al treilea partener și cu pierderea de viteză a Germ