După apariţia focarelor de meningită şi rujeolă, izbucnite la începutul anului şi care n-au fost stinse nici în momentul de faţă, unităţile de învăţământ sucevene se confruntă acum cu o altă boală contagioasă greu de ţinut sub control. Este vorba de scarlatină, o afecţiune ce se extinde cu uşurinţă în rândul copiilor din grădiniţele şi şcolile generale din judeţ. Scarlatina s-a răspândit în unităţile de învăţământ şi din cauza medicilor din ambulatoriile de specialitate, pediatrie şi boli infecţioase, care tratează aceste cazuri, dar nu le internează şi nici nu le raportează după cum cere legea. Aşa acuză responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care spun că, în asemenea condiţii, nu pot face prevenţie în vederea limitării numărului de îmbolnăviri.
Statisticile întocmite la nivelul DSP arată că, în 2012, în judeţ au fost înregistrate 79 de cazuri de scarlatină. Responsabilii instituţiei precizează că, în realitate, numărul copiilor bolnavi este mai mare, dar aceştia nu sunt luaţi în evidenţele oficiale. Şi asta, pentru că, de obicei, pediatrii şi medicii infecţionişti diagnostichează cazurile şi le izolează la domiciliu, deşi ar trebui să le trateze în spital.
„Spitalizarea este obligatorie pentru o perioadă de cel puţin şapte zile”
„Spitalizarea este obligatorie pentru o perioadă de cel puţin şapte zile. Se acceptă tratamentul la domiciliu doar cu avizul medicului epidemiolog, dacă minorul are o încăpere separată, iar în casă nu mai sunt alţi copii, care ar risca să se îmbolnăvească”, explică reprezentanţii DSP.
Responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică le reamintesc medicilor că scarlatina este o afecţiune cu raportare obligatorie şi le cer să anunţe toate cazurile pe care le depistează, pentru ca în focare să se poată face profilaxie. „Din păcate, pe noi nu ne anunţă medicii, aşa cum este normal, ci conducerea unităţilor