Premierul a cedat în favoarea președintelui participarea la Consiliul European, dar i-a dat în mână un cartof fierbinte: să recurgă la veto dacă bugetul României va fi redus. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Misiunea pe care Victor Ponta i-a trasat-o lui Băsescu – fonduri de coeziune „mult superioare exerciţiului bugetar 2007-2013” şi plăţi directe către agricultori la nivelul mediei europene – este practic imposibilă şi, dacă ar fi luată în serios, l-ar pune pe şeful statului român în situaţia de a se confrunta cu liderii europeni care l-au susţinut în timpul suspendării.
Şi Merkel şi van Rompuy susţin o reducere a bugetului pe 2014-2020, cele mai afectate fiind fondurile de coeziune şi cele destinate politicii agricole.
Traian Băsescu: "Sunt mai inteligent decât ceea ce a propus Victor Ponta"
România ar fi trebuit să beneficieze între 2007-2013 de fonduri de coeziune de 32 de miliarde de euro. Până acum a cheltuit 9,72% (1,867 miliarde), iar în curând va trebui să returneze circa 400 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îi consideră fraudaţi. Ministrul Leonard Orban a spus că sunt state care vor să lege alocările pentru bugetul 2014-2020 de performanţa din exerciţiul bugetar precedent.
În ceea ce priveşte plăţile directe către agricultori, acestea sunt, în acest an, de 120 de euro/hectar. Media europeană (pe care Ponta ar dori să o atingă) este de 270 de euro/hectar. În aceste condiţii, aşteptările guvernului Ponta de la viitorul buget UE par complet nerealiste.
România a mai ameninţat o singură dată cu utilizarea dreptului de veto, în martie 2012, când Consiliul European a decis ca Serbia să primească statutul de stat candidat la aderare. Motivul oficial. situaţia vlahilor, a mascat un altul: presiune pentru intrarea în Schengen.
Capcana lui Ponta: Misiune imposibilă la Bruxelles pentru Băsescu
Dintre fostele state com