Parcului Natural Lunca Mureşului i-a fost atribuit un titlu de destinaţie europeană de excelenţă. Parcul a aderat la reţeaua europeană EDEN (European Destinations of Excellence), un proiect de promovare a turismului, lansat de Comisia Europeană.
La finalul lunii trecute, la Bruxelles a fost semnată declaraţia de extindere a reţelei EDEN, în care a fost cooptat şi Parcul Natural Lunca Mureşului. Proiectul EDEN a fost lansat în anl 2006 de către Comisia Europeană şi promovează destinaţii în care se practică un turism durabil. Selecţia destinaţiilor se realizează în cadrul unor competiţii naţionale, organizate anual în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Primele cinci locuri ocupate de parcuri au fost considerate câştigătoare. „Parcul Natural Lunca Mureşului a ocupat un onorabil loc V, locul I fiind ocupat de Parcul Natural Apuseni, locul II de Rezervaţia Bioseferei Delta Dunării şi locul III, de Parcul Natural Vânători Neamţ. De asemenea, pe locul IV a fost ales Parcul Natural Buila Vânturariţa. Dacă până de curând reţeaua EDEN era formată doar din destinaţiile care au ocupat locul I, cu ocazia întâlnirii de la Bruxelles au aderat toate destinaţiile ocupante ale primelor cinci locuri. Acestea vor fi promovate în mod direct şi constant de către Comisia Europeană“, a susţinut Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.
Parcul Lunca Mureşului are o suprafaţă de 17.455 de hectare şi include zona îndiguită a Mureşului, o zonă inundabilă situată între digurile construite pe fiecare parte a râului şi între terasele înalte ale aceluiaşi râu. Lunca Mureşului Inferior este un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi, loc de cuibărire pentru circa 200 de specii de păsări, multe dintre ele sub un regim strict de protecţie pe plan internaţional. Din luna noiembrie 2005, aria