În plină criză financiară, o afacere care s-a dublat şi care are, în continuare, un potenţial mare de dezvoltare este cea cu echipamente IT refurbished, importate din străinătate.
“Săptămâna trecută, mi-am comandat un laptop Apple refurbished cu 2.000 de lei, preţul produsului nou depăşind 4.000 de lei. Am făcut o afacere excelentă”. Astfel de mesaje apar din ce în ce mai des pe forumurile de internet de la noi.
Românii cumpără second-hand. De la maşini, haine şi, mai nou, produse IT, preţul mic îi determină să facă astfel de achiziţii. Pe piaţa românească activează mai multe companii care vând produse IT second-hand sau refurbished, însă cele mai active sunt CIT Grup din Timişoara şi Madd Electronics din Cluj. Deşi ambele activează în acest domeniu, folosesc diferit termenul de „refurbished“. Astfel, dacă pentru CIT Grup produsele refurbished sunt echipamente IT cu configuraţii solide, care au fost utilizate în mediul de afaceri european şi care, prin diferite programe de leasing, se reîntorc la producător, pentru cei de la Madd Electronics, acestea sunt cu totul altceva.
„Atunci când spunem refurbished ne referim la un echipament din generaţia nouă, producţie recentă (două-trei luni), care îndeplineşte exact aceleaşi specificaţii tehnice şi estetice ca un echipament nou, dar care din diverse motive nu este livrat sigilat precum un echipament nou“, explică Eduard Narita, manager la Madd Electronics. „Cutiile respectivelor produse au fost desfăcute fie pentru prezentare, fie au fost expuse în lanţurile mari de magazine, fie sunt retururi de la clienţii care au folosit posibilitatea de retur în 30 de zile“, adaugă Narita.
Produsele Apple, la mare căutare
Cele mai populare produse IT refurbished sunt laptopurile, desktopurile, monitoarele şi serverele. Clienţii sunt atât persoane fizice, cât mai ales comp