Înfiinţată în anul 1990, ca urmare a reorganizării Întreprinderii pentru Condiţionarea Ţiţeiului şi Produselor Petroliere Constanţa, societatea OIL Terminal S.A. prestează servicii în domeniul petrolier, fiind una din principalele companii româneşti cu acces la Marea Neagră prin care se face importul/exportul de ţiţei, produse petroliere, petrochimice şi produse chimice lichide. În prezent, OIL Terminal S.A. Constanţa are un capital social de 58.243.025 lei, împărţit în 582.430.253 acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei, principalii săi acţionari fiind statul român, prin intermediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (59,62%) şi Fondul Proprietatea S.A. Bucureşti (10%), în cursul acestei luni desfăşurându-şi activitatea cu 1.150 salariaţi.
* "Un important punct de analiză îl constituie pentru noi relaţia cu rafinăria Nis din Serbia"
(Interviu cu domnul Sorin Ciutureanu, director general OIL Terminal Constanţa)
Reporter: Cum comentaţi evoluţia activităţii sale în acest an?
Sorin Ciutureanu: În anul 2012, ca şi în ultimii 3 ani, datorită închiderii/opririi rafinăriilor Arpechim Piteşti şi Rafo Oneşti, societatea şi-a redus semnificativ volumul de prestaţii, dar a reuşit printr-o reorientare a pieţei să atragă clienţi externi importanţi care să suplinească o parte din deficitul de produse necesare pieţei interne.
Activitatea de exploatare a societăţii Oil Terminal Constanţa în semestrul I 2012 s-a confruntat cu o scădere semnificativă, înregistrând un nivel scăzut al cantităţilor de produse derulate. Cu toate acestea, s-au respectat toate prevederile Contractului Colectiv de Muncă (acordarea de ajutoare, prime, salariile achitate la termen, tichete de masă, echipamente de protecţie, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă) şi nu s-au înregistrat datorii restante faţă de bugetul statului şi bugetul asigurărilor