Multi viseaza sa guste un vin vechi si de calitate, insa putini sunt cei care stiu ce inseamna cu adevarat acest lucru si cum sa aprecieze o astfel de onoare, pana la urma. V-ati intrebat de unde incepe procesul pentru pregatirea unei astfel de licori?
Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (www.adar.ro), a declarat pentru Ziare.com ca orice vin inseamna viata, adica microrganisme si microelemente, asta insemnand ca un vin imbuteliat in acest an are alt gust peste un an pentru ca "apar reactii de esterificare in zona aceasta de lipsa aerului, anaerobioza". De aceea, spune el, trebuie sa stii de la inceput, inca de la culesul strugurilor, ce intentionezi sa faci.
Presedintele ADAR spune ca schimbarea gustului inseamna o evolutie pe curba lui Gauss, mai exact fiecare vin are o perioda de tinerete, maturitate, excelenta, dupa care incepe sa se duca pe curba de imbatranire. Important fiind faptul ca acesta trebuie consumat inainte sau pe varful lui de viata.
"Trebuie sa ne gandim la inceput ce fel de vin vrem sa facem. Pentru buna invechire, trebuie sa stii de unde culegi strugurii, trebuie sa ii iei pe cei mai sanatosi, sa vezi ce conditii ai avut in vara respectiva ca sa iti dea posibilitatea ca 10-15% din recolta sa o tratezi separat. Nu zici ca ai imbuteliat toata productia si 10% o pui deoparte sa se invecheasca", a spus Dan Boboc.
Pentru a intelege mai bine, acesta ne-a oferit exemplul anului 2005, cand a plouat foarte mult, iar din aceea productie nu se putea pune vin la invechit. De ce? Pentru ca este important ca la radacina vitei de vie sa nu stea apa, tocmai de aceea aceasta se cultiva pe dealuri.
"Pentru ca daca este pe teren plan, dupa ce ploua, cand iese soarele apa se evapora, iar vaporii de apa se duc pe partea inferioara a frunzelor. Acolo se dezvolta mucegai, c