Statele Unite au ajuns sa fie cel mai mare debitor al lumii, avand in prezent o datorie de 16,2 trilioane de dolari.
Busines Insider a realizat o retrospectiva a evenimentelor care au dus la acumularea acestei datorii uriase.
Cat costa libertatea
Statele Unite s-au nascut indatorate, noteaza publicatia citata. Documentul care atesta acest lucru poarta semnatura lui Alexander Hamilton, primul Secretar al Trezoreriei americane, un economist autodidact.
Analiza dateaza din anul 1790 si releva ca SUA aveau o datorie de 75 milione de dolari, adica 30% din produsul intern brut.
De unde provenea aceasta suma?
In primul rand, Congresul Continental, echivalentul Guvernului Federal din prezent, nu aplica taxe. Initial, institutia a incercat sa tipareasca bani pentru a-si indeplini indatoririle. Aceasta unitate monetara, cunoscuta sub denumirea de "continental", s-a prabusit ulterior, din cauza unei sustineri slabe (SUA nu aveau o banca centrala si un sistem financiar bine pus la punct), iar bancnotele erau usor de falsificat.
Aceasta situatie a inspirat celebra expresie "not worth a Continental" (in romana, echivalentul ar fi "nu face nici doi bani").
In consecinta, guvernul american a incercat sa stranga bani din imprumuturi, apeland la creditori autohtoni, la bancile olandeze si la guvernul francez.
Ulterior, Hamilton a introdus taxe si impozite, care au ajutat economia sa avanseze, scazand astfel nivelul datoriei ca procent din PIB, pana la nivelul de 10%.
Razboiul civil (1861-1865)
Dolarul a fost adoptat ca moneda oficiala a Statelor Unite in 1785. Sistemul monetar federal a fost stabilit printr-o lege intrata in vigoare la 1792, luand astfel fiinta Trezoreria Statelor Unite.
In 1860, datoria ajunsese la 86 milioane de dolari, insa a