Exploatarea acestora este contestată pe considerente de mediu, dar şi în privinţa beneficiilor pe care le-ar obţine statul
Locuitorii din Mangalia şi judeţul Alba vor putea vota dacă americanii de la Chevron şi canadienii de la Gabriel Resources pot realiza lucrări de extracţie a gazelor de şist sau a aurului în zonele respective. Plebiscitul va avea loc în ambele cazuri în data de 9 decembrie, data alegerilor parlamentare.
În Mangalia, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?", potrivit hotărârii Consiliului Local. Chevron a câştigat în 2010 trei perimetre, în zonele Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche. De asemenea, a cumpărat un perimetru în zona Bârlad. În acest an au avut în mai multe rânduri proteste împotriva extragerii gazelor de şist, în principal la Bârlad, unde au participat 7.000 de oameni, dar şi la Vama Veche, Constanţa sau în Bucureşti.
Concomitent, circa 72.000 de locuitorii din 35 de localităţi aflate în judeţul Alba sunt rugaţi să răspundă la întrebarea "Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?". Iniţiativa aparţine primarilor din zonă, afectaţi de închiderea exploatărilor. Referendumul a fost aprobat cu 21 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 5 abţineri şi va fi organizat în oraşele Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni şi Zlatna, la care se adaugă 31 de comune.
Proiecte contestate
Ambele proiecte sunt contestate atât în privinţa protecţiei mediului, cât şi a beneficiilor de care va dispune statul în cazul în care acestea primesc undă verde.
În privinţa gazelor de şist este arătată cu degetul metoda folosită, numită fracţionare