Cele mai bune banane, dar si cele mai ocolite in magazine, la cumparare, sunt cele care au cateva pete de culoare maronie. Se spune ca numai atunci banana este cea mai bogata in vitamine si minerale.
De multe ori am citit sau am auzit spunandu-se ca bananele ingrasa ori ca fac rau. Fals! Nimic din ce este lasat pe pamant pentru hrana oamenilor nu ingrasa si nu face rau, doar omul e vinovat pentru ca e lacom, fara masura, cand bea si mananca, neatent cu sine insusi si apoi, de lacomia si nechibzuinta sa acuza un anumit produs sau mai multe, dar niciodata pe sine.
Bananele sunt cunoscute si consumate de mai bine de 4.000 de ani, avand in compozitia lor o gama variata de vitamine, minerale si fibre vegetale care regleaza si ajuta digestia.
O banana contine 620 mg de potasiu, un mineral extrem de important pentru buna functionare a inimii, a rinichilor, a sistemului muscular si a sistemului nervos. Potasiul din compozitia bananelor imbunatateste functiile inimii, iar consumul frecvent de banane ajuta organismul sa asimileze mai bine calciul.
Pe langa potasiu, bananele mai au in compozitie vitamine si minerale precum si calciu, magneziu, fisr si zinc. Vitaminele din grupul B sunt foarte bine reprezentate in banane.
Astfel vitamina B2 este cea datorita careia ficatul reuseste sa elimine mai repede toxinele din organism; vitamina B6, fundamentala pentru buna functionare a celulei nervoase, intareste sistemul imunitar si mentine stabil nivelul zaharului din sange; vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, este o veritabila sursa de energie si dinamism.
Vitamina C, de asemenea, bine reprezentata in banane, ajuta la producerea colagenului, gasit in piele, cartilaje, ligamente si tendoane, sustine sistemul imunitar si ajuta la vindecarea ranilor.
Trebuie spus ca bananele sunt un pansam