Persoanele care vor sa tina post, atat pentru curatenia sufleteasca, cat si pentru cea trupeasca, stiu ca in aceasta perioada este interzis sa se atinga de carne, branza si oua.
Meniul zilnic insa, trebuie sa fie cat mai variat pentru ca astfel corpul sa-si primeasca necesarul de energie din toate grupele de nutrienti. Iata ce trebuie sa includa meniurile din perioada postului.
Grasimile de care organismul are zilnic nevoie sunt cele vegetale, prezente in uleiul de floarea soarelui sau cel de masline, dar si in nuci, alune, seminte de in, dovleac, floarea soarelui. Trebuie stiut ca rosiile si morcovii se consuma intotdeauna cu putn ulei.
Proteinele se gasesc in fasole si ciuperci, produse care pot inlocui carnea, in naut, nuci si seminte. Lipsa carnii din meniul zilnic poate duce la carente de vitamina B12, esentiala pentru functionarea creierului si a sistemului nervos.
Simptomele carentei de vitamina B12 se manifesta prin oboseala, palpitatii si chiar stari de lesin, ceea ce-ti poate pune in pericol activitatea de zi cu zi. Solutia cea mai buna este sa iei un supliment care sa contina aceasta vitamina.
Legumele trebuie sa ocupe primul loc in meniul zilnic. Se recomanda sa se consume mai ales crude, sub forma de salata, sau suc, simplu ori in combinatii. De asemenea, si verdeturile, precum salata verde, varza, broccoli, sparanghelul, patrunjelul, care se gasesc din belsug pe tarabele din piete, trebuie incluse in meniul zilnic.
Carbohidratii se gasesc in orezul brun, paste, cereale, paine integrala. Cartofii, esentiali pentru sanatatea inimii, datorita potasiului din compozitie, nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic. Ca sa nu fie un pericol pentru silueta, pot fi consumati copti sau fierti, ca atare ori in diferite feluri de mancare: supe, ciorbe, tocanite, salata.
In postul Crac