O scenă desprinsă din filme s-a derulat săptămâna trecută la Cluj: angajaţii SRI, însoţiţi de poliţişti mascaţi, l-au ridicat pe Hassine Mohamed Amine pentru a pune în executare o decizie a Curţii de Apel Bucureşti. În motivarea hotărârii, judecătorii menţionează că s-au luat în considerare documente strict secrete ale SRI.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, la 9 noiembrie, declararea lui Hassine Mohamed Amine, cetăţean tunisian, ca persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 5 ani.Acesta urmează să fie expulzat în scurt timp. În motivarea acestei decizii, Curtea arată că „analizând datele comunicate de SRI, clasificate secret de stat de nivel „strict secret", Curtea constată că acestea fac dovada faptului că străinul desfăşoară activităţi ce sunt de natură să pună în pericol securitatea naţională".
Informaţiile de la SRI
SRI a precizat că „Hassine, adept al ideologiei extremist teroriste, a iniţiat şi permanentizat legături cu elemente radicale aflate în exteriorul României (ţări din Nordul Africii), acţionând activ pe linia promovării în ţara noastră a unor idei şi materiale propagandistice, inclusiv în mediul virtual, în favoarea unei mişcări cu orientare extremist teroristă, afiliate ideologiei Al- Qaeda. În acest sens, cetăţeanul străin a fost preocupat să dezvolte în România capacităţi de prozelitism şi radicalizare a unor coreligionari".
De ce este vinovat
Instanţa nu a arătat în ce a constat activitatea tunisianului însă a precizat legile pe care le-a încălcat: Legea privind siguranţa naţională, mai exact articolul 3 literele i şi l, în care se arată că sunt considerate ameninţări la adresa siguranţei naţionale: (i) actele teroriste, precum şi iniţierea sau suspiciunea în orice mod a oricăror activităţi al căror scop îl constituie săvârşirea de asemenea fapte; ... (l) iniţierea sau cons