100 de medicamente lipsesc din spitale în momentul de faţă, după ce în primăvară au fost identificate doar 27.
Lista medicamentelor lipsă va fi actualizată semestrial, iar furnizorii care nu respectă acordul încheiat cu spitalele pentru aprovizionarea cu medicamente vor fi sancţionaţi.
Conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) a început să ia câteva măsuri concrete pentru a opri un fenomen care persistă în spitalele din România de câţiva ani: lipsa unor medicamente pentru cancer, citostatice şi calmante. Nici spitalele din Cluj nu au fost ocolite de criza medicamentelor care lipsesc. În ciuda acestui fapt, bolnavii, medicii şi ONG-urile găsesc aproape de fiecare dată o soluţie de moment, salvatoare. Doctorul Ştefania Neamţu de la secţia de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca a declarat recent pentru monitorulcj.ro că atunci când copiii pe care îi tratează în secţie au nevoie de medicamente care lipsesc, părinţii merg în ţările vecine şi le cumpără de acolo sau există ONG-uri care fac acest lucru pentru pacienţii cu o situaţie financiară precară.
În general, potrivit oficialilor din MS, nu se mai găsesc anumite medicamente pentru că nu se mai produc. Iar motivul pentru care s-a oprit fabricarea lor este lipsa profitabilităţii. Acum câteva zile, conducerea MS a anunţat că, din spitale, lipsesc 100 de medicamente, după ce în primăvară fuseseră identificate doar 27.
Lista cu medicamente lipsă, actualizată semestrial
După ce au fost identificate medicamentele care lipsesc, a fost întocmit un proiect de ordin, aflat în dezbatere publică, în care sunt stabilite câteva măsuri urgente pentru remedierea situaţiei. Astfel, prima măsură face referire la actualizarea semestrială sau ori de câte ori este nevoie a listei cu medicamentele lipsă.
O a doua măsură vizează spitalele care sunt obligate să organizeze licitaţii public