La fel ca în anii precedenţi Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat o analiză complexă a activităţii parlamentarilor, cu scopul de a-i informa pe alegători cu privire la opţiunile pe care le au. Analiza nu îşi propune să le spună alegătorilor cu cine să voteze ci se constituie mai mult ca un auxiliar pentru informarea acestora. Datele prezente în analiză sunt preluate de pe site-urile oficiale ale instituţiilor şi pot fi verificate de oricine.
Pentru alegerile din 9 decembrie 2012 și-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2.457 de candidați. Dintre aceștia, doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputați și 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidați pe un loc de parlamentar.
Conform IPP, 62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004 – 2008 recandidează, (85 de senatori şi 210 deputaţi). Din totalul parlamentarilor care recandidează pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt bărbați și doar 11% (32) de persoane sunt femei. Ponderea femeilor rămâne scăzută, partidele nu au o politică de încurajare a paticipării femeilor pe scena politică.
Partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidați au mai deținut funcții în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidați ce au mai deținut mandate în Parlament (în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 – PC şi 12 – UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează.
În ceea ce privește listele de candidați ale Alianțelor politice, Alianța politică cu cel mai mare număr de candidați noi, ce nu au mai deținut până acum funcția de parlamentar este Alianța pentru o Românie Dreaptă (ARD), cu 78% candidați noi, în timp ce Ali