În clădirea în care a funcţionat prima şcoală pedagogică românească din Transilvania a fost inaugurat un muzeu al învăţământului. În acesta sunt expuse materiale didactice, cărţi şi mobilier din sălile de clasă.
Toate au peste 100 de ani. Este vorba despre clădirea Preparandiei care a fost de curând reabilitată. Exponatele din muzeu provin atât de la învăţători, cât şi din colecţii personale şi din unităţi de învăţământ din judeţul Arad.
La inaugurarea muzeului au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, foşti şi actuali dascăli, dar şi invitaţi de la Chişinău, din Republica Moldova. De asemenea, în curtea clădirii Preparandiei a fost dezvelit bustul lui Teodor Ceontea, fost profesor al Preparandiei.
Muzeul învăţământului arădean este amenajat pe două nivele. La subsol sunt prezentate obiecte şi mobilier didactic, care au fost recondiţionate. Printre acestea se numără bănci de lemn, vechi de peste 100 de ani, o catedră, abace, instrumente muzicale, uniforme, o călimară, o peniţă.
Click pe poză pentru GALERIE FOTO!
De asemenea, vizitatorii muzeului pot vedea cataloage şi carnete de note, din perioada anilor 1930-1940. La etaj au fost expuse cărţi vechi, tablouri cu dascălii Preparandiei, fotografii vechi, cu elevi şi profesori. De asemenea, sunt expuse fotocopii ale unor documente aflate în arhivele şcolilor din Arad.
Muzeul a fost deschis acum, deoarece în această lună s-au împlinit 200 de ani de la deschiderea cursurilor Preparandiei. Clădirea Preparandiei a fost reabilitată în urma unei investiţii de aproximativ 900.000, lucrările fiind finalizate anul trecut, în luna decembrie. Imobilul, monument istoric, a fost cumpărat de municipalitate în 2008. Muzeul învăţământului arădean poate fi vizitat gratuit.