Cotaţiile cerealelor oscilează prea puţin pe bursele externe pentru a influenţa preţul pâinii de la raft, consideră liderii industriei de morărit şi panificaţie.
Ucraina anunţase de mai multă vreme că va opri exporturile de grâu, ceea ce pentru români ar fi însemnat o scumpire semnificativă a pâinii. Dar la 15 noiembrie (data anunţată iniţial pentru oprirea exporturilor) Guvernul de la Kiev a anunţat că are destul grâu şi pentru pieţele externe, astfel că livrările nu se vor opri.
„A fost doar o acţiune de marketing, pentru noi e foarte bine că nu s-au oprit, întrucât asta ar fi însemnat scumpirea pâinii. De fapt, pe toate pieţele şi pe bursele internaţionale se fac speculaţii de acest fel, dar deocamdată preţul grâului a scăzut, aşa că nu ne putem aştepta la mişcări semnificative de preţ la nivelul pâinii, cel puţin nu până la Crăciun“, a declarat pentru „Adevărul“ Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România – ANAMOB.
Preţul maxim: 1,2 lei/kg
„În prezent, panificatorii cumpără grâul la 1-1,1 lei kilogramul, s-ar putea să ajungă la 1,2 lei/kg, dar această uşoară scumpire nu se va resimţi în preţul pâinii“, a mai spus liderul patronal. El a mai arătat că şi Federaţia Rusă anunţase, la un moment dat, că ar putea opri exporturile, însă preşedintele Putin a transmis că există destul grâu, astfel că nu sunt motive de sistare. „Pe fondul acestor anunţuri s-au făcut speculaţii în pieţe, cotaţiile evoluează în «dinţi de fierăstrău», dar până acum nu s-a conturat o tendinţă clară de creştere sau scădere. Nici măcar seceta care a afectat Europa nu mai e un factor de influenţă, astfel că panificatorii nu mai pot face prognoze de preţ decât pe termen scurt şi foarte scurt“, a conchis şeful ANAMOB.
Statisticile oficiale arată că Rusia şi Ucraina deţin împreună aproximativ 35% din totalul