Se întețesc dezbaterile pe seama bugetului European, punctul central al Consiliului European de săptămâna următoare. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a catalogat sâmbătă drept "inacceptabilă" forma bugetului european înaintată de președintele Consiliului, Herman Van Rompuy. Tensiuni sunt și între Polonia și Marea Britanie, dar și din partea României, unde s-a vehiculat varianta folosirii dreptului de veto la summitul european din 22-23 noiembrie. Preşedintele Traian Băsescu a lansat un nou apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană în jocul politic electoral intern.
Guvernul spaniol consideră inacceptabilă propunerea pentru bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 făcută de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, (ce prevede reducerea cu 75 de miliarde de euro a propunerii de buget de 1.033 de miliarde înaintată de Comisia Europeană, n.r.), după cum a declarat sâmbătă premierul Mariano Rajoy, citat de Agerpres.
"Primul document prezentat de CE ni s-a părut un bun punct de plecare. Al doilea document, prezentat de dl. Van Rompuy, ni se pare pur şi simplu inacceptabil. Sper că vom putea ajunge la un acord, întrucât nu putem fi de acord cu reducerea fondului pentru Politica Agricolă Comună sau a fondurilor de coeziune", a declarat Rajoy.
Diferențe de opinie sunt și între Marea Britanie și Polonia. Ele au fost confirmate și de discuția telefonică purtată de premierul polonez Donald Tusk și omologul său britanic, David Cameron, informează guvernul polonez. Oficialul britanic a amenințat chiar cu folosirea dreptului de veto, dacă bugetul Uniunii va include o majorare a cheltuielilor. Tensiuni și dinspre România
În România, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că președintele Traian Băsescu ar trebui să ia și el în considerareși varianta blocării bugetului prin veto. Președintele s-a opus v