Zilele acestea, in presa de specialitate, se vorbeste foarte mult despre resveratrol, in conexiune cu vinul rosu.
Resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum fiind de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
In limbaj medical, antioxidant inseamna, in primul rand, anticancer, preventie si terapie, antiimbatranire, antiinflamator. Resveratrolul se gaseste in tot ceea ce noi numim fructe si legume negre, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis.
Astfel, resveratrolul se gaseste in agude negre, struguri negri, samburi de struguri negri si albi, vinul rosu, negru, mure, corcoduse negre, prune de culoare inchisa, coacaze negre, afine, mere inchise la culoare.
Legumele bogate in resveratrol sunt ceapa rosie, varza rosie, sfecla rosie, fasolea neagra si lintea neagra. Varza de Bruxelles, fragii si alunele nu au culoarea neagra, dar contin resveratrol intr-o cantitate mai mica.
Resveratrolul este o substanta antitumorala care incetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca si stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare.
De asemenea, aceasta substanta mentine capacitatea de functionare normala a trombocitelor, ajuta la scaderea vascozitatii sangelui, imbunatatind astfel, circulatia sangelui, arterele ramanand elastice.
Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine elasticitatea si fermitatea pielii si impiedica imbatranirea ei prematura. Consumul de fructe si legume inchise la culoare, cele care contin resveratrol, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.
Resveratrolul este, de asemenea