Procedura de testare este în curs, iar în cel mult o lună Râşnovul va primi toate aprobările. Noul statut va duce la creşterea numărului de turişti, dar şi a investiţiilor în zonă.
Primarul Adrian Veștea a anunțat că mai sunt necesare doar de câteva clarificări cerute de Ministerul Justiţiei. „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a dat aviz favorabil, și Ministerul Administraţiei şi Internelor şi-a dat, de asemenea, avizul, mai rămîne cel al Ministerului Justiţiei, care a cerut unele completări la dosarul depus de noi", susține primarul Adrian Veştea.
Principalul punct de atracţie al oraşului este Cetatea Râşnov. Aceasta a fost la un pas de prăbuşire în urmă cu trei ani. Între timp zidurile distruse au fost reparate. Primăria Râşnov şi Consiliul Judeţean Braşov au investit peste 3 milioane de euro în cetate. Acum autorităţile locale vor ca Râşnovul să devină staţiune turistică de interes naţional, pentru a beneficia de o mai bună promovare.
Lift înclinat spre cetate
Anul acesta vor începe mai multe modernizări cu bani europeni. Un proiect aşteptat de ani buni este realizarea unui trenuleţ cu cremalieră (lift inclinat) care să urce din centrul oraşului Râşnov către cetate. „Am reuşit să cumpărăm Casa de Cultură, loc unde va fi un punct de plecare al liftului înclinat", a declarat primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.
Liftul înclinat va avea o lungime de 165 de metri, pe o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade şi va avea două staţii. Aproape 12 curse pe oră vor putea fi făcute, capacitatea de transport fiind de 700 de persoane pe oră, având în vedere că în cabină pot urca 30 de persoane. Costul de utilizare al acestui lift este redus, deoarece va avea o contragreutate care va ajuta la urcare. Valoarea acestui proiect se ridică la 18,4 milioane de lei.
Centrul oraşului va deveni pieton